Hoe lang is vacuum verpakt voedsel houdbaar?
Een vacuum sealer beschermt en conserveert voedsel langer, waardoor het langer vers blijft en veilig is om gedurende langere tijd te eten.
Dit komt doordat vacuum verpakken een aantal belangrijke functies vervult bij het voorkomen van voedselbederf:
Voorkomt oxidatie
Hoewel zuurstof essentieel is voor het leven en de gezondheid, kan blootstelling aan zuurstof voedsel juist bederven.
Als de vetten in vlees, groenten en zuivelproducten worden blootgesteld aan lucht, vormen ze koolstofverbindingen die sterke, ongewenste geuren veroorzaken.
Of het nu gaat om het bruin worden van een avocado of het vuil worden van een olie, het is zuurstof die deze onaangename geuren en smaken veroorzaakt.
Vacuum verpakken verwijdert alle lucht uit uw voedselverpakking en sluit deze af, waardoor oxidatie wordt voorkomen.
Info: vacuum sealer
Voorkomt besmetting
Micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die aan de oppervlakte van voedsel kunnen groeien, hebben lucht nodig om te ademen en te overleven.
Vacuum verpakken beschermt niet alleen uw voedsel tegen besmetting door andere voedingsmiddelen, maar creëert ook een luchtledige omgeving waarin deze organismen niet kunnen overleven.
Remt Enzymen
In de wereld van het conserveren van voedsel is het vaak zo dat één rotte appel de andere appels ook doet rotten.
Groenten en fruit hebben natuurlijke enzymen die reageren met lucht, waardoor voedsel bederft.
Vacuum verpakken vermindert deze enzymreactie in het aangetaste voedsel zelf en voorkomt ook dat andere groenten en fruit die in de buurt liggen te bederven, sneller bederven.
Voorkomt “vriesbrand”
Vriesbrand wordt veroorzaakt door oxidatie en uitdroging, wanneer het water in een vriezer verdampt zonder vloeibaar te worden, waardoor vocht uit de voedingsmiddelen wordt onttrokken en als damp wordt afgevoerd.
Door oxidatie worden de levensmiddelen bruin of grauw, terwijl de verdamping van vocht voor een taai, leerachtig uiterlijk zorgt.
Vacuum verpakken houdt het natuurlijke vocht in de voedingsmiddelen vast en voorkomt dat het verdampt.
Om al deze redenen verlengt vacuum verpakken de levensduur van voedsel.
Maar zelfs de beste vacuum sealer kan voedsel niet onbeperkt vers houden.
Info: vacuum sealer
Hoelang zijn vacuum verpakte voedingsmiddelen houdbaar?
Droog voedsel
Wanneer voorraadproducten zoals meel, granen, pasta en andere droge voedingsmiddelen vacuum verpakt worden, gaan ze 2-4 keer zo lang mee dan wanneer ze op de gewone manier worden bewaard.
Voorraden zoals meel, suiker, rijst en pasta kunnen tot 6 maanden in de voorraadkast blijven zonder vacuum te verpakken.
Wanneer ze wel vacuum verpakt zijn, kunnen ze tot 2 jaar bewaard worden.
Diepvriesproducten
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt.
Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Groenten doen het ook goed in de vriezer en kunnen maanden bewaard worden indien ze vacuum verpakt zijn.
Rauw voedsel
Als u rauw voedsel in de koelkast bewaart, houdt een vacuum sealer uw voedsel ook langer vers.
Kaas kan al na 1 tot 2 weken bederven, maar blijft 4 tot 8 maanden goed als u het vacuum verpakt.
Fruit en bessen die u in de koelkast bewaart, blijven minder dan een week vers, maar met een vacuum sealer kunt u hun levensduur verdubbelen, zodat ze tot 2 weken vers blijven.
Gekookt voedsel
Vacuum verpakken kan er ook voor zorgen dat uw kant-en-klaarmaaltijden en restjes langer vers blijven.
De meeste gekookte etenswaren blijven in de koelkast slechts 1-3 dagen vers.
Wanneer gekookt voedsel vacuum wordt verpakt kan het tot 2 weken in de koelkast blijven.
Tips voor het conserveren van uw voedsel met een vacuum sealer
Onthoud dat het gebruik van een vacuum sealer niet alle risico’s van voedselbederf en besmetting uitsluit en dat vacuum verpakken nooit in de plaats komt van koelen of vriezen bij het verlengen van de versheid van voedsel.
Bewaartemperatuur en vacuum verpakken werken samen om uw voedsel vers en veilig te houden.
Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden bij het conserveren van uw voedsel.
Niet alle bacteriën hebben lucht nodig
C. botulinum, een gevaarlijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekker die botulisme veroorzaakt, heeft geen lucht nodig om te groeien.
Zonder concurrentie van andere bacteriën kan onveilig vacuum verpakken zelfs een gunstiger omgeving creëren voor de ontwikkeling van botulisme.
Info: vacuum sealer
De houdbaarheid van vacuum verpakt voedsel gebaseerd op perfect gebruik van een vacuum machine
Hoewel een vacuum sealer uw voedsel 3-4 keer langer houdbaar kan maken dan conventionele opslag, zijn deze statistieken afhankelijk van perfect gebruik en perfecte afdichting.
Niet alle vacuum sealer s zijn hetzelfde, en sommige kunnen lucht in de zak laten zitten of de zak niet goed sluiten.
Het is ook mogelijk dat u tijdens het koken of bereiden verontreinigingen in de zak doet die de veiligheid van uw voedsel in gevaar brengen.
Volg altijd deze belangrijke tips om uw voedsel zo lang mogelijk houdbaar te maken:
Was altijd uw handen wanneer u voedsel met voedsel bezig bent.
Door uw handen schoon te houden, vermindert u de kans dat bacteriën op de voedingsmiddelen terechtkomen en verkleint u het risico op kruisbesmetting wanneer u andere oppervlakken in de keuken aanraakt.
Bewaar en ontdooi voedsel altijd op de juiste temperatuur. Als een product gekoeld moet worden, houd het dan koud voor, tijdens en na het vacumeren.
Voorkom dat ontdooide rauwe voedingsmiddelen opnieuw worden ingevroren.
Als u bevroren voedsel hebt dat u hebt ontdooid, vries het dan niet opnieuw in zonder het te koken.
Blancheer groenten vóór het vacuum verpakken.
Blancheren van groenten is essentieel voor de voedselveiligheid, maar ook voor het behoud van de versheid, knapperigheid en smaak van verse groenten.
Blancheren doodt alle schadelijke bacteriën of micro-organismen die op de groente kunnen zitten, maar stopt ook de processen die planten doen rijpen en verouderen.
Om groenten te blancheren, brengt u een grote pan water snel aan de kook.
Voeg de groenten toe en wacht tot het water weer kookt.
Zodra het water kookt, moeten de meeste groenten 3-7 minuten worden gekookt.
Wanneer de tijd om is, giet je de groenten snel af en dompel je ze in ijswater om het kookproces te stoppen.
Als ze eenmaal afgekoeld zijn, zijn ze perfect klaar om vacuum verpakt en ingevroren te worden.
Vacuum verpakken kan bijna alle voedingsmiddelen 2-5 keer langer bewaren dan elke andere verpakkingsmethode.
Het is een fantastische manier om uw voedsel vers en gezond te houden, en u elke maand geld te besparen.
Mensen zoeken ook: prijs vacuum sealer| vacuum sealer kopen | houdbaarheid vacuum verpakt voedsel | beste vacuum sealer