Voedsel vacuum bewaren

Hoe lang is vacuüm verpakt voedsel houdbaar?

Vacuüm sealen beschermt en conserveert voedsel voor een langere periode, waardoor het vers blijft en langer eetbaar is. Dit komt omdat vacuüm sealen een aantal belangrijke functies vervult om voedselbederf te voorkomen:

Voorkomt oxidatie

Hoewel zuurstof essentieel is voor het leven en de gezondheid, kan blootstelling aan zuurstof voedsel bederven als je het inademt. Wanneer de vetten in vlees, groenten en zuivelproducten aan de lucht worden blootgesteld, vormen zij koolstofverbindingen die sterke, ongewenste geuren veroorzaken. Of een avocado nu bruin wordt of een olie ranzig wordt, het is de zuurstof die deze onaangename geuren en smaken veroorzaakt. Vacuüm sealen verwijdert alle lucht uit de voedselverpakking en verzegelt het, waardoor oxidatie wordt voorkomen.

Voorkomt besmetting

Micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die op het oppervlak van voedsel kunnen groeien, hebben lucht nodig om te ademen en te overleven. Vacuüm sealen beschermt niet alleen uw voedsel tegen besmetting door ander voedsel, maar creëert ook een luchtvrije omgeving waarin deze organismen niet kunnen leven.

Remmende enzymen

In de wereld van de voedselconservering is het vaak zo dat één rotte appel de andere bederft. Groenten en fruit hebben natuurlijke enzymen die met de lucht reageren en het voedsel doen bederven. Vacuüm sealen vermindert deze enzymreactie in het aangetaste voedsel zelf en voorkomt ook dat ander fruit en groenten in de buurt sneller bederven.

Voorkomt “vriesbrand

Vriesbrand ontstaat door oxidatie en uitdroging wanneer het water in de vriezer verdampt zonder vloeibaar te worden, waardoor vocht aan het voedsel wordt onttrokken en het als stoom wordt uitgestoten. Door oxidatie wordt het voedsel bruin of grijs, terwijl verdamping van vocht het een taai, leerachtig uiterlijk geeft. Vacuüm sealen bewaart het natuurlijke vocht in het voedsel en voorkomt dat het verdampt. Om al deze redenen verlengt vacuüm sealen de levensduur van voedsel. Maar zelfs de beste vacuümsealer kan voedsel niet onbeperkt vers houden.

Hoe lang vacuüm verpakte levensmiddelen houdbaar zijn

Gedroogd voedsel

Wanneer voorraden zoals meel, granen, pasta en andere droge voedingsmiddelen vacuüm worden verpakt, gaan ze 2 tot 4 keer langer mee dan bij traditionele opslag. Meel, suiker, rijst en pasta voorraden kunnen tot 6 maanden in de voorraadkast worden bewaard zonder vacuüm te sealen. Indien vacuüm verzegeld, kunnen ze tot 2 jaar meegaan.

Diepvriesproducten

Ingevroren vlees, gevogelte en vis kunnen tot zes maanden in de diepvries worden bewaard, indien ze op de gebruikelijke wijze zijn verpakt. Als het vlees vacuüm wordt verpakt, blijft het tot drie jaar vers en vrij van vriesbrand. Groenten zijn ook goed te bewaren in de diepvries en kunnen maandenlang vacuüm worden verpakt.

Rauwe groenten

Als u rauwe groenten in de koelkast bewaart, zal een vacuümsealer uw voedsel ook langer vers houden. Kaas kan al na 1 tot 2 weken bederven, maar blijft 4 tot 8 maanden vers als u het vacuüm verpakt. Fruit en bessen die in de koelkast worden bewaard, blijven minder dan een week vers, maar met een vacuümsealer kunt u hun levensduur verdubbelen en ze tot 2 weken vers houden.

Gekookt voedsel

Vacuum verpakken kan ook helpen om uw kant-en-klaarmaaltijden en restjes langer vers te houden. De meeste gekookte voedingsmiddelen blijven slechts 1-3 dagen vers in de koelkast. Wanneer gekookt voedsel vacuüm wordt verpakt, kan het in de koelkast tot 2 weken vers blijven.

Tips voor het conserveren van voedsel met een vacuümsealer

Vergeet niet dat het gebruik van een vacuümsealer niet alle risico’s van voedselbederf en besmetting uitsluit, en dat vacuüm sealen nooit koelen of vriezen vervangt als het gaat om het verlengen van de versheid van voedsel. Bewaartemperatuur en vacuümverzegeling werken samen om uw voedsel vers en veilig te houden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden bij het conserveren van uw voedsel.

Niet alle bacteriën hebben lucht nodig

C. botulinum, een gevaarlijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekker van botulisme, heeft geen lucht nodig om te groeien. Zonder concurrentie van andere luchtminnende bacteriën kan onveilig vacuüm sealen een gunstiger omgeving creëren voor de ontwikkeling van botulisme.

Voedselconserveringsstatistieken gebaseerd op juist gebruik

Hoewel een vacuümsealer uw voedsel 3-4 keer langer kan bewaren dan traditionele opslag, hangen deze getallen af van perfect gebruik en perfecte afdichting. Niet alle stofzuigers zijn hetzelfde, en sommige laten lucht in de zak zitten of sluiten hem niet goed af. Het is ook mogelijk dat u, wanneer u voedsel kookt of bereidt, verontreinigende stoffen in de zak brengt die de veiligheid van uw voedsel in gevaar kunnen brengen. Volg deze belangrijke tips om uw voedsel zo lang mogelijk te bewaren: Was altijd uw handen als u voedsel aanraakt. Als u uw handen schoon houdt, is de kans kleiner dat u bacteriën op het voedsel krijgt en verkleint u het risico op kruisbesmetting wanneer u andere oppervlakken in de keuken aanraakt.

Bewaar en ontdooi voedsel altijd bij de juiste temperatuur. Als een product moet worden gekoeld, houd het dan koel voor, tijdens en na het vacumeren. Ontdooid rauw voedsel mag niet opnieuw worden ingevroren. Bevroren voedsel dat u hebt ontdooid zonder het te koken, mag u niet opnieuw invriezen. Blancheer de groenten voor het sealen. Blancheren van groenten is belangrijk voor de voedselveiligheid, maar ook voor het behoud van de versheid, knapperigheid en smaak van verse groenten. Blancheren doodt alle schadelijke bacteriën en micro-organismen op de groenten, maar stopt ook de enzymatische processen die de planten doen rijpen en verouderen. Om groenten te blancheren, brengt u een grote pot water snel aan de kook. Voeg de groenten toe en wacht tot het water weer kookt. Zodra het water kookt, moeten de meeste groenten 3-7 minuten worden gekookt.

Giet de groenten na deze tijd snel af en dompel ze in ijswater om het kookproces te stoppen. Eenmaal afgekoeld, kunnen ze vacuüm worden geseald en ingevroren. Vacuüm sealen kan bijna alle voedingsmiddelen 2-5 keer langer conserveren dan elke andere verpakkingsmethode. Zo blijft uw eten vers en gezond, en kunt u elke maand geld besparen.


Wil je een vacuüm machine kopen? Kies Vacsy

Als u erover nadenkt hoe u de toeleveringsketen van uw bedrijf kunt ondersteunen met innovatieve verpakkingen, mag u dit bericht niet missen! In de hele tekst worden de kenmerken van vacuümverpakking in detail uitgelegd. Elke voedingsindustrie kan immers veel baat hebben bij dit soort verpakking.

Wat is vacuümverpakking?

Ken je dit soort verpakkingen nog niet? U moet weten dat uw verpakkingsproces bestaat uit het verwijderen van alle lucht die in de verpakking aanwezig is. Zo verliezen eiwitten in de natuur hun eigenschappen wanneer zij in contact komen met lucht. Dit is te wijten aan de proliferatie van micro-organismen die schimmels kunnen vormen en de houdbaarheid van levensmiddelen aanzienlijk verkorten. Om die reden is vacuümverpakking een belangrijke bondgenoot van de levensmiddelenindustrie.

Hoe werkt de vacuüm machine?

Eerst wordt het product in de verpakking geconditioneerd. Daarna zuigt de machine de lucht volledig af, waarna de verpakking wordt afgedekt en verzegeld. Het sealen gebeurt door verhitting van de verpakking met een speciale component, die enkel of dubbel kan zijn.

Wat zijn de voordelen van vacuümverpakking?

Conservering van vacuümverpakte levensmiddelen

Wat de houdbaarheid betreft, kan dit type verpakking de levensduur van de producten met 3 tot 5 maal verlengen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de goederen in de koelkast worden bewaard. Zo blijven de textuur, smaak en kleur intact. Een vacuüm verpakt levensmiddel is volledig beschermd tegen elke vorm van materie, of het nu gaat om vloeistof, vaste stof of gas. Door dit proces blijven de voedingsstoffen lange tijd ongewijzigd totdat de verzegeling wordt verbroken.

Winstgevendheid van vacuümverpakking

Aan dit soort verpakking zijn enkele winstgevendheidsfactoren verbonden. Als je goed kijkt, zorgt een efficiëntere bewaring ervoor dat de kwaliteit en de kenmerken van het product behouden blijven, zodat er minder verspilling is. Om dezelfde reden voegt dit verpakkingsmodel waarde toe aan het eindproduct. Dit komt doordat levensmiddelen zoals vlees, vis, kaas en kastanjes in grotere hoeveelheden kunnen worden aangekocht voor de productie van verwerkte of gefractioneerde verpakkingen. Deze winstgevendheid houdt ook verband met het gewicht van de producten, want bij vacuümverpakking verliezen de levensmiddelen geen vocht door verdamping. Uw bedrijf heeft dus veel te winnen bij het gebruik van dit soort verpakking.

Zichtbaarheid van vacuümverpakkingen

Aangezien deze verpakkingen zeer transparant zijn, verbeteren zij in hoge mate de zichtbaarheid van het product. Dit maakt het voor de huisvrouw gemakkelijker om tijdens het winkelen het product te kiezen. Dit verhoogt de geloofwaardigheid van de aankoop van het artikel.

Welke levensmiddelen kunnen vacuüm worden verpakt?

Hoewel dit type verpakking de markt in diverse sectoren heeft veroverd, is het het meest verbreid in de levensmiddelenindustrie. Daarom is het voor managers in deze sector van groot belang om de belangrijkste soorten pakketten te identificeren en deze aan te passen aan de behoeften van elke grondstof. Het model bewaart de integriteit van het product en maakt de ervaring van de klant aangenamer. De lijst van producten die op deze manier kunnen worden verpakt, is enorm.

We geven u een paar voorbeelden om de veelzijdigheid te illustreren:

– Vlees;
– gezouten;
– Vis en zeevruchten;
– Muesli
– Groenten;
– Bevroren voedsel;
– Sapjes;
– Verwerkte champignons;
– Fruit.

Het is verbazingwekkend hoeveel levensmiddelen met dit proces kunnen worden verpakt.


Ook interessant: tevreden klanten van Therapy Air